VINSKE ŠNICLE (Šnicle od buta - 750gr; krompir - 500 gr; crni luk - 3 glavice; aleva paprika; biber; so; ulje; belo vino – 500 ml) Kada su, dakle, šnicle od buta ili rozbratne probavile u pacu koliko treba, a domaćica nema vremena da im posvećuje dodatnu pažnju, uz pomoć papenovog lonca i flaše belog vina iznenadiće domaćina ovako:Dve, tri glavice crnog luka će iseći na rebarca, pa ih razastrti po dnu nauljenog suda. Preko će nežno poređati četiri šnicle (tri frtalja kile), zaprašiti alevom paprikom, biberom i solju, još malo preliti zejtinom, pa odozgo nabacati još pola kile krompira isečenog na krupnije komade, biberom u zrnu, solju i, naravno, onim po čemu su šnicle dobile ime. Flaša šardone-a od 7,5 deci, taman, pola litre za jelo, dve čaše za domaćina.Lonac mora da pišti pola sata, onda da se ohladi sam od sebe, nikako pod mlazom vode. Jer, glavno mešanje ukusa, proces u kojem krompir i meso piju vino ,događa se baš za vreme hlađenja.Za to vreme i domaćin pije vino.
GURMANSKI UŠTIPCI (Konjsko meso - 1 kg; svinjsko meso - 500 gr; mleveni biber; so; crni luk; beli luk; ljute papričice; slanina; kačkavalj; svinjska maramica) Kilogram od konjskog buta, i još pola kile od svinjskog vrata, ispeče se kao za gulaš. Meso se usoli, promeša, poklopi mokrom krpom, pa ostavi na hladnom mestu da prenoći. Ujutru se sve samelje na sitnu rešetku, doda čaša kisele vode, kesica mlevenog bibera, soli po ukusu, pa opet ostavi na kakvom hladnom mestu da prenoći. Za najobičnije ćevape valja imati špric, ali za gurmanske uštipke ćevapi su samo međufaza. Dakle, još valja iseckati po pregršt crnog luka, ljute papričice, slanine, kačkavalja i malo belog luka i peršuna. Ovo se dobro zamesi, ako je previše suvo i teško za mešanje, dodaje se kisela voda, ali još nije spremno za pečenje. U kasapnici valja nabaviti svinjsku maramicu. Ova se potopi u vruću vodu s malo sirćeta da pobeli i izgubi eventualne neprijatne mirise. Tada je sve spremno za gurmanske uštipke: u ruci se meso oblikuje kao kakav veliki ćevap, ovi zaviju u maramicu, pa pripuste žaru ili dobro zagrejanom, malo nauljenom tiganju. U oba slučaja mašicama se često prevrću da svuda okolo budu pečeni, a u sredini ostanu crvenkaste boje.
TATAR BIFTEK Za oko 2 kg mesa: Meso očistiti od žilica, iseckati na sitne komadiće pa izlupati, ili jednostavnije premleti ga na krupnoj šajbni. Peršun iseckati sitno, dodati po jedno žumance na 200 gr mesa, sok od ceđenog limuna, so, senf, ulje, pa umešati kao majonez. Zatim dodati kim, sitno seckan crni luk pa pomešati pažljivo sa mesom. Zatim dodati oko 70 gr seckanog kapra, kašičicu senfa, 10 gr bibera, sok od pola limuna, 0.3 vinjaka, dve kašičice mlevene paprike, 3-4 zahvata vočester sosa, 2-3 zahvata kečapa, 1 kašičica belog luka u prahu i još soli po potrebi.

A k c i j a

konjsko-mleveno-meso

Konjsko mleveno(ćevap)meso!

Najprodavaniji artikal

konjska-dimljena-kobasica

Konjska dimljena kobasica!